Skocz do zawartości

Pracodawca nie zgłosił wypadku

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 karolek

karolek
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 11 August 2011 - 08:49

Witam.Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robić. 21 grudnia 2010 miałem wypadek w delegacji(jestem kierowcą TIRa).Na śliskiej nawierzchni skręciłem staw skokowy i założono mi gips na 2 tygodnie.Odrazu na pogotowiu zgłosiłem że jestem w pracy w delegacji.Po założeniu gipsu zgłosiłem ten wypadek telefonicznie do szefa żeby przysłał innego kierowce bo ja nie mogę kierować.Od tamtego czasu mineło ponad osiem miesięcy zakonczyłem rehabilitacjie w kwietniu i od 12 kwietnia wróciłem do pracy ale już do innej firmy.Między czasie czekałem w kolejce do ortopedy 3 miesiące.19 lipca zakonczył lekarz protokołem moje leczenie.Następnego dnia byłem w ZUSie złożyć dokumenty.Okazało się że nie mam protokołu BHPowca z wypadku jak i przesłuchania poszkodowanego i nic nie załatwiłem.Pojechałem do byłego pracodacy a on z usmiechem na twarzy powiedział że nie zatrudnia na etacie BHPowca i nie ma protokólu i nie będzie z mojego wypadku.Wypadek miał miejsce jak wyszedłem z TIRa i po 10 metach pośliznołem się idąc do sklepu kupić coś do jedzenia.Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić i czy jest szansa na odszkodowanie i jaka jest to kwota(czy gra warta świeczki).Pozdrawiam Karol

#2 55kostan

55kostan
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 28 August 2011 - 13:25

Musisz napisać do pracodawcy pismo informujące go ponownie o wypadku by powołał komisję POWYPADKOWĄ , która sporządzi protokół, a do tego będzie potrzebne złożenie przez Ciebie wyjaśnień.Tak więc komisja będzie się musiała z Toba skontaktować. Pracodawca na sporządzenie protokołu ma 14 dni.

w przypadku opieszałości pracodawcy musisz złozyć wniosek do Państwowej Inspekcji Pracy informujacy , że pracodawca o fakcie wypadku wiedział juz w m-cu grudniu 2010 r. i Twojego pisma z dnia ................ nie powołał komisji powypadkowej która to nie sporządziła dokumentacji powypadkowej. A oni już mu kota popędzą
- proszę Cie o kontakt

#3 krzysztof3344

krzysztof3344
  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Numer GG: 36199127

Napisano 06 September 2011 - 19:39

Do wypaków przy pracy w Polsce dochodzi głównie z powodu nieprzestrzegania zasad bezpieczeństwa pracy, zaniedbań i zaniechań ze strony pracodawców oraz współpracowników. Jeżeli uległeś wypadkowi w pracy i doznałeś obrażeń wówczas możesz ubiegać się o należne odszkodowania

Każdy pracownik, który uległ wypadkowi przy pracy może ubiegać się o odszkodowanie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Odszkodowania i świadczenia wypłacane przez ZUS są niezależne w stosunku roszczeń składanych przez poszkodowanego do pracodawcy. Warunkiem otrzymania odszkodowania z ZUS jest uznanie wypadku jako wypadek przy pracy. Pracownik nie otrzyma odszkodowania jeżeli sam spowodował wypadek. ZUS nie wypłaca również odszkodowań jeżeli do wypadku doszło w drodze do lub z pracy. Uregulowania dotyczące wypadków przy pracy i świadczeń należnych z ZUS znajdują się w ustawie wypadkowej.

Odszkodowanie z polisy OC pracodawcy
Odszkodowanie z ZUS to tylko część świadczeń o jakie może ubiegać się poszkodowany w wypadku przy pracy. Poszkodowany pracownik może ubiegać się również o odszkodowanie od pracodawcy jeżeli ten dopuścił się zaniedbań, które były przyczyną wypadku. W praktyce coraz więcej pracodawców (szczególnie duże zakłady produkcyjne, zatrudniające wielu pracowników) posiada ubezpieczenie OC firmy. Wówczas działania pełnomocnika poszkodowanego zmierzają do opracowania roszczenia i uzyskania odszkodowań od ubezpieczyciela.

Powody wypadków przy pracy to najczęściej braki w przeszkoleniu BHP, brak stosownych zabezpieczeń (w przypadku maszyn i urządzeń), wykonywanie przez pracowników zadań samodzielnie, podczas gdy wymagają one pracy co najmniej 2 osób. Pracownicy bardzo często nie są przygotowani do pracy - nie posiadają odpowiednich ubrań, rękawic, okularów ochronnych czy kasków.

Na upadki z wysokości narażeni są pracownicy wykonujący zlecenia budowlane (dekarze, tynkarze) czy prace malarskie (upadki z drabiny). Jeżeli pracodawca nie zapewnił
pracownikom stosownych zabezpieczeń wówczas istnieje podstawa do roszczenia odszkodowań.

Pracownicy pracujący w szczególnie dotkliwych warunkach mają również prawo do należnych odszkodowań. Praca przy eternicie (zawiera rakotwórczy azbest) powoduje szczególnie duże zagrożenie dla życia i zdrowia. Jeżeli na skutek pracy doznałeś choroby zawodowej, skontaktuj się ze mną,udzielę pełnych informacji na wszelki temat.

#4 gość_konrad_*

gość_konrad_*
  • Goście

Napisano 13 February 2012 - 01:08

Wyświetl postUżytkownik 55kostan dnia 28 August 2011 - 13:25 napisał

Musisz napisać do pracodawcy pismo informujące go ponownie o wypadku by powołał komisję POWYPADKOWĄ , która sporządzi protokół, a do tego będzie potrzebne złożenie przez Ciebie wyjaśnień.Tak więc komisja będzie się musiała z Toba skontaktować. Pracodawca na sporządzenie protokołu ma 14 dni.

w przypadku opieszałości pracodawcy musisz złozyć wniosek do Państwowej Inspekcji Pracy informujacy , że pracodawca o fakcie wypadku wiedział juz w m-cu grudniu 2010 r. i Twojego pisma z dnia ................ nie powołał komisji powypadkowej która to nie sporządziła dokumentacji powypadkowej. A oni już mu kota popędzą
- proszę Cie o kontakt

Witam pisze do pana bo nie stac mnie na prawnika bo moja sytuacja znacznie sie pogorszyla finansowo ,w tym roku wyjechalem do pracy w belgi z firmy z polski no i 21 stycznia zdarzyl sie wypaqdek na budowie przy ocieplaniu styropianem oczywiscie ta budowa nie byla w zaden sposob zabezpieczona warynki spartanskei jak to dla polakow a mianowicie musialem pracowac wchodzac na drabine zeby przykleic styropian i nie stety gdy schodzilem z tej drabiny poslizgnelem sie i spadlem z 3 metrow w dol i zlamalem reke i caly sie po obijalem oczywisci nie bylo mowy o wezwaniu pogotowi bo akurat byla sobota a w sobote trzeba miec jakies spiecjalne pozwoleni tak nas uswiadomil posrednik naszego pracodawcy ( belg ktory mowi po polsku ) musialem czekac az godzine az przyjedzie wlasnie ten belg a potem zawiozl mnie do szpitala ciagle mi powtarzal zebym czasami nie mowil ze to sie stalo w pracy w szpitalu bylem do 25 stycznia a do polski przyjechalem 27 stycznia no i teraz juz moj pracodawca nie interesyje sie moja sytuacja powiedzial ze musimy uzgodnic co do wyjazdy sprowrotem do belgi bo 6 marca musze sie zglosic do szpitala na zdjecie aparatu ktory mi zalozyli i pewni zrobia mi operacje bo jest cos nie tak z ta reka bylem w polsce u hirurga i ortopedy i ne zbyt dobrze to wyglada i nie wiem co dalej co mam zrobic do kogo sie udac prosze o pomoc

#5 gość_Patrycja_*

gość_Patrycja_*
  • Goście

Napisano 23 February 2012 - 13:09

Mam taki problem. Mój mąż miał w grudniu 2010 roku wypadek. Jeżdził jako kierowca i rozwoził paczki. Wkońcu jak wnosił paczki do jednego z przedszkoli na śliskiej nawierzchni upadł i złamał nogę. Pracodawca wiedział o tym doskonale. Miał umowe o prace niby składki też były odprowadzone. Nie było żadnego protokołu powypadkowego. Minął ponad rok mąż się wyleczych chcem odszkodowania od zus-u bo ewidentnie bylo to wypadek przy peacy, ponieważ do obowiązków należało dostarczenie paczek ( rozpakowanie z auta i doniesienie do przedszkola/ szkoły). Proszę o pomoc co w tej sytuacji możemy zrobić? Czy można podać do sądu pracodawce, że nie dopełnił obowiązku? Czy jest jakaś szansa na odszkodowanie?

#6 Krzysztof K

Krzysztof K

Absolwent

• Super Moderator
  • 614 postów

Napisano 23 February 2012 - 13:31

Należy zwrócić się pisemnie (za potwierdzeniem) do pracodawcy o sporządzenie protokołu powypadkowego, jeśli tego nie zrobi zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Jeśli dalej będą jakieś problemy to zapraszam ponownie tutaj.
twojebhp@gmail.com

#7 gość_Patrycja_*

gość_Patrycja_*
  • Goście

Napisano 23 February 2012 - 20:14

Dziękuje :) Mam nadzieje, że uda nam się uzyskać odszkodowanie. Czy nie będzie problemu, że już ponad rok minął od sprawy? Remont był w tym przedszkolu chyba nie będzie to problemem przy sporządzaniu protokołu. Czy ja jako świadek tego zdarzenia pomogę chodź trochę? Mam jeszcze jedno pytanie czy jest to wypadek przy pracy?

#8 Krzysztof K

Krzysztof K

Absolwent

• Super Moderator
  • 614 postów

Napisano 24 February 2012 - 08:14

Problem jest tylko jeden, pracodawca nie dochował terminów, powinien to zrobić w przeciągu 14 dni od daty uzyskania informacji, że takie zdarzenie miało miejsce.
twojebhp@gmail.com

#9 gość_Dorota K._*

gość_Dorota K._*
  • Goście

Napisano 23 March 2012 - 18:25

Wyświetl postUżytkownik Patrycja dnia 23 February 2012 - 20:14 napisał

Dziękuje :) Mam nadzieje, że uda nam się uzyskać odszkodowanie. Czy nie będzie problemu, że już ponad rok minął od sprawy?
Tak, jak napisal Krzystof K., jedynym problematycznym terminem w tej sytuacji jest niedotrzymanie przez pracodawce 14dniowego terminu postepowania powypadkowego. Wypadki przy pracy sie nie przedawniaja.

Remont był w tym przedszkolu chyba nie będzie to problemem przy sporządzaniu protokołu.
Nie, to nie ma zadnego zwiazku.

Czy ja jako świadek tego zdarzenia pomogę chodź trochę?
Jesli zespol powypadkowy uzna za stosowne przesluchac swiadkow, to na pewno skontaktuja sie z Toba

Mam jeszcze jedno pytanie czy jest to wypadek przy pracy?
Moim zdaniem zdarzenie spelnialo przeslanki wypadku przy pracy, tj.bylo to zdarzenie losowe, odbylo sie w zwiazku z wykonyawna praca i w wyniku niego nastapil uraz, jednakze okreslenie tego, czy byl to wypadek w pracy, czy tez nie, to zadanie zespolu powypadkowego.

Tym, co powinniscie zrobic w tej chwili, jest wyslanie do procodawcy za zwrotnym potwierdzeiem odbioru pisma z prosba o udostepnienie protokolu powypadkowego w celu uzykania odszkodowania z ZUS. Jesli pracodawca zostal poinformowany o wypadku, jego obowiazkiem jest powolac zespol powypadkowy. Jesli tego nie zrobil, to bedziecie musieli udowodnic, iz zostal powiadomiony o wypadku i jesli potraficie to udowodnic, mozecie zlozyc skarge do sadu pracy i tam starac sie o odszkodowanie od pracodawcy i ukaranie go za nieprzestrzeganie przepisow dotyczacych dokumentacji powypadkowej.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych