Skocz do zawartości

Butle z tlenem w szpitalu

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 oddzialowa

oddzialowa
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 11 January 2008 - 08:34

Witam, jestem oddziałową w szpitalu na OIOM-ie, posiadamy respiratory z butlami z tlenem oraz butle z reduktorami z nawilżaczem. Gdy butla jest już pusta to zwykle wymienia ją na nową sanitariusz, lekarz lub pielęgniarka; ale ostatnio dowiedziałam się, że powinny to robić osoby z jakimiś uprawnieniami czy też po jakimś szkoleniu. Czy to prawda? W szpitalu jest sekcja energetyczna z działem gazów, ale ci Panowie tylko przynoszą pełne butle i zostawiają je w stojaku. Proszę napiszcie jakie przepisy to regulują. Dziękuję.

#2 Krzysztof K

Krzysztof K

Absolwent

• Super Moderator
  • 614 postów

Napisano 11 January 2008 - 09:46

Wyświetl postUżytkownik oddzialowa dnia 11.01.2008, 7:34 napisał

Witam, jestem oddziałową w szpitalu na OIOM-ie, posiadamy respiratory z butlami z tlenem oraz butle z reduktorami z nawilżaczem. Gdy butla jest już pusta to zwykle wymienia ją na nową sanitariusz, lekarz lub pielęgniarka; ale ostatnio dowiedziałam się, że powinny to robić osoby z jakimiś uprawnieniami czy też po jakimś szkoleniu. Czy to prawda? W szpitalu jest sekcja energetyczna z działem gazów, ale ci Panowie tylko przynoszą pełne butle i zostawiają je w stojaku. Proszę napiszcie jakie przepisy to regulują. Dziękuję.

Osobiście nie spotkałem się z takimi wymogami. O ile mi wiadomo uprawnienia są potrzebne tylko do wymiany butli z gazem propan-butan do wózków jezdniowych.
twojebhp@gmail.com

#3 gość_last_mann_*

gość_last_mann_*
  • Goście

Napisano 24 November 2008 - 17:05

"Krzysztof K" napisał:

O ile mi wiadomo uprawnienia są potrzebne tylko do wymiany butli z gazem propan-butan do wózków jezdniowych.
...w takim razie źle Ci Krzysztofie wiadomo. Do pełnej obsługi urządzeń z NGM (Niepalnymi Gazami Medycznymi) w tym butli z tlenem (medycznym - czyli o najwyższej kasie czystości) w szpitalach potrzebne są uprawnienia energetyczne w zakresie sieci i urządzeń gazowych. Uprawnienia takie podobnie jak uprawnienia SEP oraz SIMP są odświeżane co 5lat.

#4 gość_Bobo_*

gość_Bobo_*
  • Goście

Napisano 28 November 2008 - 21:43

Zajmuję się gazami technicznymi w butlach między innymi tlenem medycznym.
Nie mam przepisów.Możesz podać podstawę prawną dla wymagań dla tych uprawnień ?
Będę wdzięczny.

#5 daria

daria
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 25 February 2009 - 22:16

Wyświetl postUżytkownik last_mann dnia 24.11.2008, 16:05 napisał

...w takim razie źle Ci Krzysztofie wiadomo. Do pełnej obsługi urządzeń z NGM (Niepalnymi Gazami Medycznymi) w tym butli z tlenem (medycznym - czyli o najwyższej kasie czystości) w szpitalach potrzebne są uprawnienia energetyczne w zakresie sieci i urządzeń gazowych. Uprawnienia takie podobnie jak uprawnienia SEP oraz SIMP są odświeżane co 5lat.

a czy to samo tyczy sie butli z CO2 w przychodni?

#6 gość_Lennc_*

gość_Lennc_*
  • Goście

Napisano 24 August 2010 - 21:25

witam pracuje w szpitalu jako pracownik gospodarczy jako ochrona i moim zadaniem jest między innymi zmiana butli z tlenem która stoi przy łóżku pacjenta
nie nie mam żadnych uprawnień a do tego kur.... cały czas kogo przywiozą na odział wewnętrzny tego pod tlen czasem muszę przewieść dziennie 12 butli a szpital nie jest na zadupiu tylko w średnim mieście cały oddział wewnętrzny jest pozbawiony tlenu sieciowego
myślę że to przesada i wydaje mi się że tu jest coś nie tak z tą ilością tlenu czy to możliwe ?

#7 gość_HUBERT_*

gość_HUBERT_*
  • Goście

Napisano 08 April 2011 - 21:58

12 butli dziennie to dość sporo, duży ten oddział ! w takim przypadku warto niedość że wykonać instalcję centralną tlenu,
ale nawet postawić mały zbiornik kriogenniczny do zasilania sieci, oczywiście musze jeszcze być 2 inne niezależne źródła (np 2 małe baterie butlowe)

#8 gość_HUBERT_*

gość_HUBERT_*
  • Goście

Napisano 08 April 2011 - 22:04

Oczywiście powinno się być przeszkolonym w SIMP. Osobiście bardzo polecam odbycie takiego szkolenia przynajmniej na poziomie eksploatacyjnym.
Wymaga ono odnawiania jak np. SEP co 5 lat. Jest ono także dla białego personelu.

#9 Promag

Promag

Absolwent

• Użytkownicy
  • 111 postów

Napisano 12 April 2011 - 13:48

Ja mam bardzo podobne zdanie,w przypadku wymiany butli,warto mieć odpowiednie uprawnienia z tego zakresu,dlatego tutaj niezbędne byłoby przeszkolenie SIMP,to zwiększa poziom bezpieczeństwa.
Regały magazynowe, wózki widłowe, wózki paletowe, meble metalowe, urządzenia dźwignicowe, przeładunkowe i do pakowania, to tylko część bogatej oferty handlowej PROMAG S.A.

#10 Pako

Pako

Absolwent

• Użytkownicy
  • 107 postów

Napisano 26 October 2011 - 15:54

W Twoim przypadku napewno zwiększa to bezpieczeństwo osób z Tobą współpracujących
Zgodzisz się napewno
Wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma,
dopóki się nie wydarzy.
A.A.Milne
Auditor Wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000/ HACCP

/

#11 gość_Gość_*

gość_Gość_*
  • Goście

Napisano 23 February 2012 - 17:21

Witam
Czy jednak ktoś byłby w stanie podać podstawę prawną uprawnień?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych